www.mykassos.gr

 Ιστορία
Γενικά
Αρχαιότητα
Τουρκοκρατία & Ολοκαύτωμα
Ιταλοκρατία & Ενσωμάτωση
 Χωρογραφία
Πανίδα & χλωρίδα
Τα χωριά
   - Φρυ & Εμπορειός
   - Αγία Μαρίνα
   - Αρβανιτοχώρι
   - Πόλι
   - Παναγία
Χάρτης με τα χωριά
  Μετάβαση & διαμονή
Μετάβαση αεροπορικώς
Μετάβαση ακτοπλοϊκώς
Εσωτερικές μετακινήσεις
Ξενοδοχεία & δωμάτια
  Εκδρομές & αξιοθέατα
Χάρτης επιλογών
’η Μάμας, Αγία Κυριακή & Σκάφη
Χαδιές, Χέλατρος & Παν. Ελέρου
Παναγία Ποταμίτισσα
Αγ. Κωνσταντίνος & Αντιπέρατος
"Εξι Εκκλησιές"
’η Γιώργης της Βρύσης
Ελληνοκαμάρα
Στηλοκαμάρα ή Σελάϊ
Οι νότιες ακτές
Αρμάθια, Μακρά & Κασονήσια
Αρχαιολογική Συλλογή Φρυ
Λαογραφικό Μουσείο
  Διασκέδαση
Γενικές επιλογές διασκέδασης
Νυχτερινή έξοδος
Πανηγύρια
Εκδηλώσεις
Κασιώτικη Κουζίνα
     -Πιλάφι
     -Μακαρούνες με τη σιτάκα
  Multimedia
Φωτογραφίες από την Κάσο
Κασιώτικη μουσική
Video
  Βιβλιογραφία & Links
Βιβλιογραφία
Links
 

The Website of Kassos Isle.

www.mykassos.gr

 


Επιμέλεια - Ενημέρωση
Κ. Σκαμαγκούλης (skamas)

 

Οι νότιες ακτές

Η "πίσω" πλευρά της Κάσου, που βρέχεται από τα πεντακάθαρα, βαθειά και ανοικτά νερά του Λιβυκού Πελάγους, είναι ιδιαίτερα δυσπρόσιτη. Εν τούτοις, διαθέτει αξιολογότατες παραλίες και απίστευτους σχηματισμούς βράχων, σε συνδυασμό με τα χρώματα των νερών.

Ουσιαστικά οι μόνες από τις παραλίες αυτές που είναι προσβάσιμες από στεριάς είναι της Χελάτρου και του Αυλακιού --αλλά κι αυτή η τελευταία είναι προσιτή μόνον από δύσκολο μονοάτι που ξεκινά από τον ’η Γιώργη της Χαδιές. Η πρόσβαση σε όλες τις άλλες παραλίες της νοτίου πλευράς απαιτεί σκάφος --και κατάλληλο καιρό για τους κινδύνους. Εκτός από τις παραλίες, η νότιος πλευρά έχει και αρκετές θαλάσσιες και στεριανές σπηλιές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η παραλία της Αγκάλης είναι μακρόστενη αμμώδης παραλία αποκλεισμένη από στεριάς με ψηλά βράχια. Προτιμάται ιδιαίτερα από όσους διαθέτουν σκάφος και έχουν πρόσβαση σ' αυτήν. Η Χοχλακιά είναι μικρή παραλία στο νοτιοδυτικό άκρο της Κάσουμε εύκολη πρόσβαση μόνο από θαλάσσης, αν και δεν είναι αποκλεισμένη από ψηλά βουνά. Δίπλα στη Χοχλακιά, το Αυλάκι αποτελεί ασφαλή όρμο σε βόρειους καιρούς και στο παρελθόν αποτελούσε αγκυροβόλιο για τα κασιώτικα καράβια. Η πρόσβαση στο Αυλάκι γίνεται ευκολότερα από θαλάσσης, αλλά υπάρχει και μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία με αφετηρία το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στις Χαδιές.

Απόκρημνοι βράχοι στην παραλία της Αγκάλης
Παραλία της Αγκάλης.
Παραλία της Χοχλακιάς
Παραλία της Χοχλακιάς.
Παραλία στο Αυλάκι
Παραλία στο Αυλάκι.
Θαλασσία σπηλιά στο Αυλάκι
Θαλασσία σπηλιά στο Αυλάκι.
 
Χαρακτηριστικά σημεία αναφοράς στις νότιες ακτές του νησιού είναι επίσης το ακρωτήριο Τρούσσουλας, του Τράχηλα η Νήσος και οι τρείς "φρεγάτες".

 Στη βάση του Τρούσσουλα υπάρχει βαθειά σπηλιά με μικρό και δυσδιάκριτο άνοιγμα, στην οποία (όπως και σε πολλές άλλες της Κάσσου) κατέφυγαν γυναικόπαιδα την εποχή του Ολοκαυτώματος.

Το ακρωτήριο Τρούσσουλας, όπως φαίνεται μέσα από τα σύννεφα που έχουν καλύψει την περιοχή της Σκάφης

Του Τράχηλα η Νήσος

Του Τράχηλα η Νήσος είναι πανύψηλος, μη φωτοσημασμένος, σε μικρή απόσταση από την ακτή και με επικίνδυνα νερά μεταξύ του βράχου και της ακτής. 

Στου Τράχηλα τη Νήσο συνέλεγαν πλαιαότερα αλάτι. 

Οι τρεις "φρεγάττες" είναι τρεις μικροί συνεχόμενοι βράχοι που ξεπροβάλλουν λίγο μέσα από το νερό. Θωρούμενοι από τη στεριά και από μεγάλο ύψος από την περιοχή του Αγίου Μάμαντος, φαίνονται σαν πετρωμένα πλοία -- και η παράδοση αναφέρει ότι πρόκειται για τρεις τουρκικές φρεγάττες που κινήθηκαν εναντίον της Κάσου, αλλά, ύστερα από παρακλήσεις των μοναχών του ’η Μάμα, ο άγιος τις πέτρωσε πρωτού κάνουν κακό στο νησί.

Οι "τρεις φρεγάτες" όπως φαίνονατι από τον ’η Μάμα.

Το βορειοανατολικό άκρο της Κάσου, η περιοχή που ονομάζεται Ακτή, είναι σχετικώς πεδινό. Στη νότιο πλευρά της Ακτής υπάρχει η μικρή παραλία της Χράμπας. Από ορισμένες σπηλιές σ' αυτό το σημείο της Κάσου αναβλύζει γλυκό νερό μέσα από τη θάλασσα.

Πανοραμική άποψη της περιοχής Ακτή, στο βορειοανατολικό άκρο της Κάσου.