www.mykassos.gr

 Ιστορία
Γενικά
Αρχαιότητα
Τουρκοκρατία & Ολοκαύτωμα
Ιταλοκρατία & Ενσωμάτωση
 Χωρογραφία
Πανίδα & χλωρίδα
Τα χωριά
   - Φρυ & Εμπορειός
   - Αγία Μαρίνα
   - Αρβανιτοχώρι
   - Πόλι
   - Παναγία
Χάρτης με τα χωριά
  Μετάβαση & διαμονή
Μετάβαση αεροπορικώς
Μετάβαση ακτοπλοϊκώς
Εσωτερικές μετακινήσεις
Ξενοδοχεία & δωμάτια
  Εκδρομές & αξιοθέατα
Χάρτης επιλογών
’η Μάμας, Αγία Κυριακή & Σκάφη
Χαδιές, Χέλατρος & Παν. Ελέρου
Παναγία Ποταμίτισσα
Αγ. Κωνσταντίνος & Αντιπέρατος
"Εξι Εκκλησιές"
’η Γιώργης της Βρύσης
Ελληνοκαμάρα
Στηλοκαμάρα ή Σελάϊ
Οι νότιες ακτές
Αρμάθια, Μακρά & Κασονήσια
Αρχαιολογική Συλλογή Φρυ
Λαογραφικό Μουσείο
  Διασκέδαση
Γενικές επιλογές διασκέδασης
Νυχτερινή έξοδος
Πανηγύρια
Εκδηλώσεις
Κασιώτικη Κουζίνα
     -Πιλάφι
     -Μακαρούνες με τη σιτάκα
  Multimedia
Φωτογραφίες από την Κάσο
Κασιώτικη μουσική
Video
  Βιβλιογραφία & Links
Βιβλιογραφία
Links
 

The Website of Kassos Isle.

www.mykassos.gr

 


Επιμέλεια - Ενημέρωση
Κ. Σκαμαγκούλης

 

Φωτογραφίες - Κείμενα

Κ. Σκαμαγκούλης,

 

Κασιώτικη κουζίνα 

>Μακαρούνες με τη σιτάκα

Παλαιότερα οι νοικοκυρές της Κάσου ζύμωναν και έπλαθαν τα μακαρόνια με το χέρι. Τώρα δυστυχώς αυτά είναι ένα παρελθόν και έτσι θα αρκεστούμε να αγοράσουμε ένα καλό πακέτο μακαρόνια «πεννάκι» και θα αναπολήσουμε την παλαιά καλή μαγειρική. Το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα πάλι καλό.

Υλικά

Για τις μακαρούνες

1 πακέτο μακαρόνια πέννες ½ κιλού
350 γραμμάρια καλή σιτάκα
Νερό και αλάτι

Για το τσίκνισμα

4 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλυτζάνι βούτυρο ή φυτίνη
για το τσιγάρισμα
Η συνταγή είναι από το βιβλίο:
«Κασιώτικη κουζίνα» της ’ννας Εμμ. Περσελή (Αθήνα, 1994).

Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατόνερο έως ότου ψηθούν (να στέκουν λίγο). Εν τω μεταξύ έχουμε ψιλοκόψει και τσιγαρίζουμε το στο βούτυρο τα κρεμμύδια τα οποία όταν ροδίσουν αρκετά τα περιχύνουμε με ½ φλιτζάνι τσαγιού χυλό από τα μακαρόνια που βράζουν.

Λειώνουμε τη σιτάκα σε μια λεκάνη βαθουλή με ½ φλιτζάνι επίσης χυλό από τα μακαρόνια. Σουρώνουμε τα μακαρόνια και ανακατεύουμε με τη σιτάκα. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα περιχύνουμε από πάνω με το τσιγαρισμένο κρεμμύδι.

Λένε ότι τα μακαρόνια με τη σιτάκα πρέπει να τα "περιμένεις" για να τα φας και όχι να σε περιμένουν αυτά.

Όταν δεν έχουμε σιτάκα, μια θαυμάσια παραλλαγή των ανωτέρω είναι τα μακαρόνια με το γιαούρτι (σακούλας). Εκτελούμε κατά τον ίδιο τρόπο όπως παρά πάνω με τη διαφορά ότι αντί για σιτάκα βάζουμε ½ κιλό γιαούρτι στραγγισμένο και αν θέλετε ½ φλιτζάνι τριμμένο τυρί για μακαρόνια. Είναι επίσης θαυμάσια και πολύ νόστιμα.