www.mykassos.gr

 Ιστορία
Γενικά
Αρχαιότητα
Τουρκοκρατία & Ολοκαύτωμα
Ιταλοκρατία & Ενσωμάτωση
 Χωρογραφία
Πανίδα & χλωρίδα
Τα χωριά
   - Φρυ & Εμπορειός
   - Αγία Μαρίνα
   - Αρβανιτοχώρι
   - Πόλι
   - Παναγία
Χάρτης με τα χωριά
  Μετάβαση & διαμονή
Μετάβαση αεροπορικώς
Μετάβαση ακτοπλοϊκώς
Εσωτερικές μετακινήσεις
Ξενοδοχεία & δωμάτια
  Εκδρομές & αξιοθέατα
Χάρτης επιλογών
’η Μάμας, Αγία Κυριακή & Σκάφη
Χαδιές, Χέλατρος & Παν. Ελέρου
Παναγία Ποταμίτισσα
Αγ. Κωνσταντίνος & Αντιπέρατος
"Εξι Εκκλησιές"
’η Γιώργης της Βρύσης
Ελληνοκαμάρα
Στηλοκαμάρα ή Σελάϊ
Οι νότιες ακτές
Αρμάθια, Μακρά & Κασονήσια
Αρχαιολογική Συλλογή Φρυ
Λαογραφικό Μουσείο
  Διασκέδαση
Γενικές επιλογές διασκέδασης
Νυχτερινή έξοδος
Πανηγύρια
Εκδηλώσεις
Κασιώτικη Κουζίνα
     -Πιλάφι
     -Μακαρούνες με τη σιτάκα
  Multimedia
Φωτογραφίες από την Κάσο
Κασιώτικη μουσική
Video
  Βιβλιογραφία & Links
Βιβλιογραφία
Links
 

The Website of Kassos Isle.

www.mykassos.gr

 


Επιμέλεια - Ενημέρωση
Κ. Σκαμαγκούλης

 

Φωτογραφίες - Κείμενα

Κ. Σκαμαγκούλης,

 

Κασιώτικη κουζίνα :

>Πιλάφι

Το κασιώτικο πιλάφι γίνεται από ζωμό κοτόπουλου ή κρέατος μοσχαρίσου με πολλές ντομάτες ώστε να είναι κόκκινο. Είναι ένα εορταστικό φαγητό που σερβίρεται σε γάμους, βαφτίσια, πανηγύρια και γενικά κάθε εορταστική εκδήλωση του νησιού. Η εκτέλεσή του είναι απλή και εύκολη.

Υλικά

1 κοτόπουλο 1.600 γραμμάρια περίπου
 

ή

  1 κιλό κρέας από σπάλα μοσχαριού ή από αρνί
1 κιλό ντομάτες ή ένα κουτί ντοματάκια ½ κιλού
4 μεγάλα κρεμμύδια
Αλάτι
Ρύζι τύπου καρολίνα
Βούτυρο γάλακτος ½ φλυτζάνι ή βιτάμ ή φυτίνη
Η συνταγή είναι από το βιβλίο:
«Κασιώτικη κουζίνα» της ’ννας Εμμ. Περσελή (Αθήνα, 1994).

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ανωτέρω υλικά όλα μαζί με νερό και αφού ψηθεί το κρέας ή το κοτόπουλο σουρώνουμε και περνάμε από το μύλο των λαχανικών τις ντομάτες και τα κρεμμύδια, τα οποία προσθέτουμε στο ζωμό.

Μετράμε το ζωμό ανάλογα με την ποσότητα του πιλαφιού που θέλουμε να φτιάξουμε, ως ακολούθως:

Για κάθε ποτήρι ρυζιού, 3 ποτήρια ζωμό.

Πριν ακόμα απορροφήσει το ρύζι όλο το ζωμό το κατεβάζουμε από το μάτι του φο΄θυρνου για να μείνει και να "μελώσει" ενώ είναι ακόμα "αρκετό" το νερό.

Περιχύνουμε το πιλάφιμε καυτό τσιγαρσιμένο καλά το βούτυρο και σερβίρουμε αμέσως.

Προσθέτουμε από πάνω από το πιλάφι κανέλλα (ή αν θέλει κανείς πιπέρι ή λεμόνι).