www.mykassos.gr

 Ιστορία
Γενικά
Αρχαιότητα
Τουρκοκρατία & Ολοκαύτωμα
Ιταλοκρατία & Ενσωμάτωση
 Χωρογραφία
Πανίδα & χλωρίδα
Τα χωριά
   - Φρυ & Εμπορειός
   - Αγία Μαρίνα
   - Αρβανιτοχώρι
   - Πόλι
   - Παναγία
Χάρτης με τα χωριά
  Μετάβαση & διαμονή
Μετάβαση αεροπορικώς
Μετάβαση ακτοπλοϊκώς
Εσωτερικές μετακινήσεις
Ξενοδοχεία & δωμάτια
  Εκδρομές & αξιοθέατα
Χάρτης επιλογών
’η Μάμας, Αγία Κυριακή & Σκάφη
Χαδιές, Χέλατρος & Παν. Ελέρου
Παναγία Ποταμίτισσα
Αγ. Κωνσταντίνος & Αντιπέρατος
"Εξι Εκκλησιές"
’η Γιώργης της Βρύσης
Ελληνοκαμάρα
Στηλοκαμάρα ή Σελάϊ
Οι νότιες ακτές
Αρμάθια, Μακρά & Κασονήσια
Αρχαιολογική Συλλογή Φρυ
Λαογραφικό Μουσείο
  Διασκέδαση
Γενικές επιλογές διασκέδασης
Νυχτερινή έξοδος
Πανηγύρια
Εκδηλώσεις
Κασιώτικη Κουζίνα
     -Πιλάφι
     -Μακαρούνες με τη σιτάκα
  Multimedia
Φωτογραφίες από την Κάσο
Κασιώτικη μουσική
Video
  Βιβλιογραφία & Links
Βιβλιογραφία
Links
 

The Website of Kassos Isle.

www.mykassos.gr

 


Επιμέλεια - Ενημέρωση
Κ. Σκαμαγκούλης

 

Φωτογραφίες - Κείμενα

Κ. Σκαμαγκούλης,

 

Χαδιές, Χέλατρος & Παν. Ελέρου

Η αυλή του Αγίου Γεωργίου στις ΧαδιέςΟι Χαδιές είναι τοποθεσία στη νότια πλευρά της Κάσσου -μία εύφορη κοιλάδα με βοσκοτόπια και τσοπανόσπιτα (μητάτα).

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου κτίσθηκε για πρώτη φορά το 1690. Η παράδοση αναφέρει ότι δύο βοσκοί βρήκαν μία εικόνα του Αγίου Γεωργίου και την έβαλαν επάνω στον γά(ϊδα)ρο τους. Εκεί όπου σταμάτησε ο γά(ϊδα)ρος έκτισαν την εκκλησία. Εκείνη η πρώτη εκκλησία, όμως, γκρεμίστηκε το 1902 και στη θέση της κτίσθηκε νέα, μεγαλύτερη, που επιμελήθηκε ο Καρπάθιος τεχνίτης Αντώνης Καναβός. Ιδιαίτερη σημασία έχει το πανηγύρι στον ’γιο Γεώργιο στις Χαδιές για τους βοσκούς της περιοχής, που τιμούν με ξεχωριστή λαμπρότητα τον ’γιο κάθε 23 Απριλίου, αλλά και τη Μεγάλη Παρασκευή και το Πάσχα.

Aσφαλτοστρώθηκε ο δρόμος που οδηγεί από τη διασταύρωση της οδού Αρβανιτοχωρίου - Αγίας Μαρίνας στον ’η Γιώργη μέχρι και την Χέλατρο, κάνοντας την πρόσβαση ιδιαίτερα εύκολη, παρά τις πολλές στροφές στο τελευταίο τμήμα του.

Από συγκεκριμένο σημείο λίγο πριν από τον ’η Γιώργη φαίνονται και τα δύο πελάγη που βρέχουν την Κάσο -το Λιβυκό προς νότον και το Αιγαίο προς βορράν.

Ο όρμος της Χελάτρου, περί τα δύο χιλιόμετρα νοτίως του Αγίου Γεωργίου, αποτελούσε φυσικό καταφύγιο των θαλασσοπόρων από αρχαιοτάτων χρόνων. Την εποχή της μινωϊκής κυριαρχίας στην Κρήτη ο όρμος της Χελάτρου ήταν ο πρώτος σταθμός των πλοίων στο δρόμο από τη μεγαλόνησο προς την Ανατολή. Οι αρχαίοι ναυτικοί, που δεν ταξίδευαν νύκτα, αγκυροβολούσαν στο φυσικό καταφύγιο το πρώτο βράδυ του ταξιδιού τους από την Κρήτη. Στον ευρύτερο χώρο αυτής της νοτιοδυτικής άκρης του νησιού έχουν ανακαλυφθεί ερείπια τεσσάρων μινωϊκών οικισμών.

Η πρόσβαση από ξηρά παραμένει δύσκολη, δεδομένου ότι το τελευταίο τμήμα του δρόμου, από τον ’η Γιώργη μέχρι τη θάλασσα, δεν έχει ασφαλτοστρωθεί. Ήδη, πάντως, έχουν εγκριθεί τα κονδύλια για την ασφαλτόστρωση του δρόμου προς τη Χέλατρο και τον Ιούνιο του 2004 άρχισε η ασφαλτόστρωση του.

Mή ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγεί απ' ευθείας στη Χέλατρο περνάει από την ορεινή περιοχή του Ελέρου, που συγκεντρώνει μερικά μητάτα (τσοπανόσπιτα), αλλά και το ξωμονάστηρο της Παναγίας του Ελέρου, που πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου.


Η Εικόνα του Αγίου Γεωργίου στις Χαδιές Ο όρμος της Χελάτρου από ψηλά Ο ’η Γιώργης στις Χαδιές
Εικόνα Αγίου Γεωργίου. Όρμος Χελάτρου από ψηλά. ’η Γιώργης στις Χαδιές.

Χάρτης


-

-

-

-

-

-

-

-

 

-

-

-

-

-

-

-

-

 

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-